Wat mag je verwachten van de bewegingsconsulent?
Een bewegingsconsulent gaat de uitdaging aan om je uit je oude bewegingspatroon te halen. Hoe we het samen aanpakken lees je hieronder:
- De bewegingsconsulent werkt evidence based
Dat wil zeggen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Zijn handelen is gebaseerd op de fysiologie (de wetenschap over hoe het lichaam functioneert reageert op bepaalde prikkels), op de neurologie en de neurobiologie. Ook de context waarbinnen je functioneert wordt in beschouwing genomen.
- Het intakegesprek
In de praktijk brengen we jouw problematiek in kaart tijdens een uitgebreide intake-sessie. Zo wordt duidelijk wat de aandachtspunten zijn en waar de oorzaken van je huidige klachten zitten. Je leert hoe je de nodige verandering kan bekomen om die oorzaken aan te pakken, en niet de verwikkelingen. De verwikkelingen zijn immers alleen maar het gevolg van de oorzaak. Via een negenveld brengen we dit ook op een visuele manier in kaart. Deze aanpak vormt eerder een ‘beleid’ dan een ‘behandeling’ en vraagt een gezamenlijke inzet.
Om snel tot de essentie te kunnen komen tijdens de intake-sessie, vind je op deze website een formulier met enkele vragen zodat je thuis al over enkele zaken kan nadenken en tijdens het contact niets relevant vergeet te melden. Klik hier om naar het intakeformulier te gaan.
- Er wordt een thuisprogramma opgesteld
Het is niet omdat we je vertellen wat er moet veranderen dat je ook daadwerkelijk je bewegingsgedrag zal aanpassen. Er is immers een groot verschil tussen wat iemand weet en wat die er daadwerkelijk mee doet. Veilig en natuurlijk bewegen is een continue leerproces dat pas een goed resultaat oplevert als je thuis of tijdens je dagdagelijkse activiteiten toepast wat je in de bewegingspraktijk geleerd hebt en als je je thuisopdrachten consequent uitvoert. Dankzij dit thuisprogramma krijg je een optimaal resultaat en zijn er minder contactmomenten nodig in de praktijk.
- Kwaliteit gaat voor op kwantiteit
De bewegingsconsulent gebruikt vernieuwende technieken om je foute bewegingspatroon af te leren en een nieuw patroon in de plaats te laten komen. Het leren is hier dus veel belangrijker dan het trainen van je spieren of conditie. De kwaliteit van het bewegen gaat dus voor op de kwantiteit. De volgende stap is het automatiseren van het nieuwe bewegingsgedrag. Dat wil dus zeggen dat je de beweging even goed blijft uitvoeren wanneer je ze gelijktijdig uitvoert met andere bewegingen. Eens je de correcte houding (of juiste lichaamsvorm) en het gewenste bewegingspatroon verworven en geautomatiseerd hebt, komt het erop aan je lichaamsbelastbaarheid verder op te bouwen door middel van een persoonlijk reconditioneringsprogramma. Als je bijvoorbeeld op je werk zware lasten moet tillen, is het vanzelfsprekend dat je eerst de veilige manier onder de knie hebt, alvorens we je een aangepast versterkingsprogramma kunnen aanbieden. ‘Zwaar werk’ is trouwens een ruim begrip. Ook ‘zitten’ belast je lichaam meer dan je denkt.
- Axioma’s
We benadrukken hiermee de twee principes die we zeer belangrijk vinden: enerzijds het belang van de tijd en anderzijds het belang van leren, van hoe er bewogen wordt en die we als axiomas stellen:- de thuistijd (99% van de tijd) is belangrijker dan die doorgebracht in de praktijk (1% van de tijd)
- hoe we bewegen is belangrijker dan hoeveel