Het ontstaan van klachten

Zolang dat er een goed evenwicht is tussen wat je doet en wat je lichaam aankan, heb je doorgaans geen klachten. Dat betekent dat de verhouding lichaamsbelasting en –belastbaarheid goed is. Als bewegen niet meer vanzelf gaat, als je lichaam signalen geeft dat er iets niet in orde is en je beperkt in je bewegingen dan wijst dit op een overbelasting. Een overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan en lokale klachten veroorzaken:

  • ‘Plots': Een ongeval, een verstuiking,… In dit geval is voor iedereen is de oorzaak duidelijk.
  • ‘Repititief': Een overbelasting door steeds dezelfde, soms banale, beweging te herhalen. Bijvoorbeeld een muisarm. De oorzaak van de klacht is voor de betrokkene niet altijd even duidelijk.
  • ‘Statisch’: Langdurig in dezelfde houding blijven, bureauwerk, lang staan,… Zelden wordt de link gelegd tussen de oorzaak en de klacht.

In elk van deze gevallen kan je stellen dat een onveilige manier van bewegen of een foute houding de reden van de klachten zijn.

Een vicieuze cirkel

Meestal herstelt het lichaam spontaan…. Maar wanneer een lokaal probleem de kans niet krijgt om te herstellen, kan de de klacht escaleren. Bij personen die hun gedrag niet aanpassen kunnen de klachten zelfs uitbreiden. Dan worden ook de omliggende zones gevoelig/pijnlijk, bv spanningshoofdpijn, of schouderpijn die uitstraalt naar de arm. We hebben het dan over regionale klachten. Er treedt dan een mechanisme in actie waardoor je er meestal op je eentje niet meer uitgeraakt. De aanvankelijke musculaire bescherming wordt dan het probleem. Je zit in een vicieuze cirkel van pijn – meer spanning – waardoor nog meer pijn.

Wanneer de klachten blijven

Uiteindelijk mondt dit uit in veralgemeende klachten van vermoeidheid en/of pijn met een nog lagere belastbaarheid van het lichaam. Deze mensen hebben dikwijls ook slaapproblemen en concentratiestoornissen. Normaal functioneren wordt dan moeilijk. Door compensatoir gedrag dringt zich een andere manier van leven en bewegen op.

Hoe je er weer uitgeraakt

Wanneer je alle ‘stadia doorlopen’ hebt komen meestal mengvormen van deze klachten voor. Dat wil zeggen: Het lokale deel beïnvloedt het regionale deel en zo het veralgemeende. De delen beïnvloeden het geheel. En omgekeerd beïnvloedt het geheel ook de delen. Het spreekt voor zich dat op elk niveau een gerichte aanpak nodig is.

Klik hier om verder te lezen over de aanpak van een bewegingsconsulent.